-
Bizim için bir seçim kriteri olmamakla birlikte, öz geçmişinde dilersen yakın dönemde çekilmiş bir vesikalık fotoğraf ekleyebilirsin.
-
Maksimum 2 sayfa olmasını öneriyoruz. Öz geçmişinde çok fazla detay vermek yerine, şirketlerin kullandığı başvuru portallerinde dilediğin kadar detaya yer verebilirsin.
-
Yazım hataları yapmaktan kaçınarak, karışık olmayan, sade bir dille yazabilirsin.
-
Bilgilerini kronolojik sırada, sondan başa doğru sıralayabilirsin.
-
İletişim bilgilerini yazarken açık olabilir; adresini, telefonunu, e-mail adresinizi ekleyebilirsin. Detaylı adres yazmana gerek yok, bizim için hangi şehirde ve ilçede olduğunu bilmek yeterli.
-
Akademik geçmişini detaylı bir şekilde yazabilirsin.
-
Ön yazıda amacını ön plana çıkarabilirsin, "Bu şirket için neler yapmayı planlıyorsunuz? Kariyer hedefleriniz nedir?" gibi soruların yanıtlarını ön yazıda belirtebilirsin.
-
Deneyim kilit nokta! İşverenin 1-3 dakika içinde görebileceği şekilde ilgili iş deneyimlerini paylaşmaya dikkat etmelisin çünkü işverenin dikkatini öncelikli olarak bunlar çeker.
1. Acele etme
2. Aynı dili konuş
3. Başvurun senin deneyimlerini içersin
4. Her şey değil, ilgili olan öne çıkar
5. Bir niyet/kapak mektubu ekle
1. Pozisyonun Gerekliliklerine Hâkim Olun
2. Ön Hazırlıklarınızı Tamamlayın
- Uygulamaya başlamadan önce, verilen talimatları dikkatlice okumalı ve işe iyi bir ön hazırlıkla başlamalısın. Uygulamayı en son ne zamana kadar tamamlaman gerektiğini, uygulamanın ne kadar süreceğini, tamamlamak için hangi teknik gereksinimler bulunduğunu öğrenmelisin. Yaşayabileceğin teknik aksaklıkları düşünerek envanteri tamamlamayı son güne bırakmamanı öneririz.
- Gönderilen uygulamanın neyi ölçtüğünü iyi anlamalısın. Bir yetenek testi gönderilmişse, analitik, sözel, sayısal ya da farklı bilişsel yeteneklerini ölçen soruları yanıtlaman beklenecek. Kişilik ve yetkinlik envanterlerinde ise amaç mesleki bilgini ya da bilişsel becerilerini ölçmek değil, kişilik özelliklerin veya sahip olduğun yetkinlikler açısından seni tanımak olacaktır. Daha önce gönderilen uygulamaya benzer bir uygulama tamamlamadıysan, yanıtlamaya başlamadan önce işe alımda kullanılan testler ve envanterlere dair genel bir araştırma yapabilir veya birkaç pratik yapabilirsin.
- Uygulamalarla ilgili bilgileri edindikten sonra uygulamaları tamamlarken rahat konsantre olacağın bir ortam oluşturun. Eğer gerekiyorsa yanında kâğıt kalem bulundurabilirsin. Uygulamada kamera görüntüsü kaydedilecekse, arka planına da özen göstermelisin. Ayrıca, sınav esnasında yaşayacağınız olası bir teknik sorun için ulaşman gereken teknik birimin iletişim bilgilerini not etmelisin böylece, yaşayabileceğin teknik sıkıntıyı uygulama esnasında anlık olarak paylaşabilirsin.
3. Yanıtlarken Zamanınızı Etkili Şekilde Kullanın
4. Envanterlerde Kendinizi Farklı Göstermeye Uğraşmayın
-
Teknik Kontrollerini Mutlaka Yap: İnternet bağlantından, bağlantı hızından ve bilgisayarın teknik olarak seni yarı yolda bırakmayacağından emin olmalısın. Görüntü kalitesinde sıkıntılar yaşaman görüşmenin yarıda kesilmesine neden olabilir. Bu sıkıntıları giderebilmek için öncesinde bir arkadaşın ile deneme yapmak yardımcı olabilir. Nasıl göründüğün, görüntü ışık netliği ve ses netliğini test edebilirsin.
-
Görüşme Saatinden Önce Online Ol: Görüşme saatinden 5 dakika önce online olmalı ve karşı tarafın seni görüşmeye almasını beklemelisin.
-
Sessiz Bir Ortam Tercih Et: Görüntülü görüşmede seçtiğin mekan çok önemli. Sessiz bir ortam seçmelisin. Evde görüşmeyi gerçekleştiriyorsan, evi paylaştığın kişilerin mülakatta olduğunu bilinmesini sağlayabilirsin. Ayrıca cep telefonunun seni rahatsız etmeyeceği konumda olduğundan emin olmalısın.
-
Düzenli Görünmeyi İhmal Etme: Arka planın sade olması, dikkat çekici unsurların olmaması görüşmede sana odaklanılmasını sağlayacaktır. Gerekirse online görüşme uygulamalarının hazır arka planlarını da kullanabilirsin.
-
Mülakata Uygun Giyindiğinden Emin Ol: Online mülakat esnasında hem şık hem de içinde rahat edeceğin giysiler tercih edebilirsin.
-
Mülakat Öncesinde Şirketi ve Pozisyonu Araştır: Pozisyon yetkinliklerine uygun geçmiş tecrübelerinden ilgili olabilecek örneklerini hazırlamalısın.
-
Göz Kontağı Kurmayı Dene: Belki de online görüşmelerin en zor yanı görüştüğün kişinin doğrudan görüntüsüne değil kameraya bakmayı başarabilmek. Kameraya baktığında doğrudan göz kontağı kurmuş olursun.
-
Mülakat Esnasında Aktif Dinlemede Ol: Sorulanı cevaplanmaya odaklanmalı, şirket ve pozisyonla ile ilgili aklına takılan soruları sormalısın.
-
Mülakat Süresince Zamanlamaya Dikkat Et: Sana ayrılan süreyi en verimli ve en etkili şekilde kullanarak kendini anlatmalısın.
-
Öz Geçmişini Yanında Bulundur: Sorulara verebileceğin yanıtları kolaylaştırmak için kendine küçük notlar yazmalı ve mutlaka öz geçmişini yanında bulundurup cevaplarının ile öz geçmişinin bağını kurmalısın.
Aşağıdaki sorular sadece örnek olarak hazırlanmıştır, aklınıza takılan ve sormak istediğiniz soruları mülakat esnasında paylaşabilirsiniz.
-
Rolün sorumlulukları nelerdir, bu pozisyondaki kişinin bir günü nasıl geçer?
-
Şirketin değerleri nelerdir? Bu değerleri temsil etmek için çalışanlarda hangi özellikleri arıyorsunuz?
-
Sizin için bu şirkette çalışmanın en motive edici yanı nedir?
-
Bu pozisyon için başarı nasıl tanımlanıyor ve bunu nasıl ölçüyorsunuz?
-
Mesleki gelişim için fırsatlar var mı? Eğer öyleyse, ne gibi fırsatlara sahip olabilirim?
-
Bu işin en zorlu yanını ne olarak görüyorsunuz?
-
Geçmişim veya öz geçmişim hakkında, bu role uygun olup olmadığımı sorgulamanıza neden olan herhangi bir şey var mı?
-
Çalışma saatleri nelerdir? Esnek çalışma modelleri uygulanıyor mu?
-
Bu görüşmeden sonraki adımlarınız nelerdir?